Werken bij

Werken bij

Ben jij opzoek naar de mogelijkheid om praktijkervaring op te doen en draag jij graag je steentje bij aan de maatschappij? Dan is werken bij Wetswinkel Landgraaf misschien wel iets voor jou!

Rechten studeren is één ding, maar het toepassen van al je kennis is heel iets anders. Jammer genoeg biedt de studie Rechtsgeleerdheid weinig praktijkgerichte vakken om de verworven kennis in de praktijk te kunnen toepassen. Voor praktijkervaring zal je dus buiten je studie moeten kijken. Bijvoorbeeld bij Wetswinkel Landgraaf.

Wetswinkel Landgraaf biedt jou de mogelijkheid om praktijkervaring op te doen in diverse rechtsgebieden, je spreek- en schrijfvaardigheden te ontwikkelen door het voeren van cliëntgesprekken en het adviseren van cliënten, en je krijgt er zelfs de kans om eventueel te procederen voor de rechter. Daarnaast werk je bij de Wetswinkel in een gezellig team en staan er regelmatig ontspannende en leerzame activiteiten op het programma. Tevens besteden wij veel aandacht aan het ontwikkelen van de juridische kennis van onze medewerkers, o.a. door het organiseren van masterclasses en gastcolleges.

Werken bij Wetswinkel Landgraaf geschiedt op vrijwillige basis. Kosten die medewerkers moeten maken als gevolg van hun werk bij Wetswinkel Landgraaf worden uiteraard vergoed. Reiskosten, printen, aanschaf van postzegels en brieven, etc. komen dus niet voor rekening van onze medewerkers.

Ben jij student(e) Rechtsgeleerdheid aan Maastricht University, geïnteresseerd én minimaal een jaar beschikbaar? Stuur dan je CV, cijferlijst en een motivatiebrief naar [email protected].

Wij willen je de mogelijkheid bieden om geheel vrijblijvend een spreekuur te komen meelopen alvorens te solliciteren.

 1. Wat doet Wetswinkel Landgraaf?

  De Wetswinkel Landgraaf is in 1987 opgericht door studenten – sinds december 2005 heeft deze rechtspersoonlijkheid – en tracht een eerste aanspreekpunt te zijn voor mensen met juridische problemen. Deze problemen kunnen betrekking hebben op uiteenlopende rechtsgebieden: van arbeidsrecht tot personen- en familierecht, en van huurrecht tot consumentenrecht. Wetswinkel Landgraaf werkt op vrijwillige basis en is voor iedereen toegankelijk, maar in beginsel bedoeld voor de minder draagkrachtigen.

 2. Waarom bij ons werken?
  Er zijn een aantal goede redenen om bij Wetswinkel Landgraaf te komen werken, namelijk:

   • Je doet praktijkervaring op, hetgeen altijd voordelig is als je na je rechtenstudie gaat solliciteren;
   • Je verruimt je kennis door werkzaam te zijn op gebieden waar je nog niet veel van weet.
   • Er worden gastcolleges en masterclasses georganiseerd om je juridische kennis te vergroten en juridische vaardigheden verder te ontwikkelen;
   • Je ontwikkelt je spreek- en schrijfvaardigheid;
   • Je geeft advies aan mensen die elders niet terecht kunnen met hun juridische problemen, zodat je iets bijdraagt aan de maatschappij;
   • Je hebt een leuke invulling van je dinsdagavond;
   • Je leert veel andere studenten van Maastricht University kennen.
 3. Wie kunnen solliciteren?

  Om te solliciteren bij Wetswinkel Landgraaf moet je student Rechtsgeleerdheid zijn aan Universiteit Maastricht. We vragen dat je minimaal één jaar beschikbaar zijn. Bij twijfel of je aan deze voorwaarden voldoet, kan altijd een mail gestuurd worden naar [email protected]. Wetswinkel Landgraaf kan geen plek bieden aan stagiaires, wij zijn geen erkend stagebedrijf.

 4. Hoeveel tijd kost het?

  Wetswinkel Landgraaf houdt iedere dinsdagavond van 19:00 tot 21:00 uur een inloopspreekuur. Het vervoer naar Landgraaf is prima geregeld. Per trein kun je vanuit Maastricht naar Heerlen of Landgraaf reizen. Aldaar wordt je door één van de medewerkers opgehaald. Uiteraard is het ook mogelijk om met eigen vervoer te komen. Bovendien ontvang je dan een reiskostenvergoeding. Dat geldt eveneens voor studenten met een weekend OV-kaart.

  Na afloop van het spreekuur volgt een vergadering waarin de nieuwe zaken en andere aandachtspunten worden besproken. Hoe lang deze vergadering duurt is afhankelijk van het aantal nieuwe zaken, maar deze is uiterlijk om 21:30 uur afgelopen.

  Naast het spreekuur op dinsdagavond zal je vaak nog het één en ander moeten doen voor de zaken die je tijdens het spreekuur hebt aangenomen. Je werkt evenzeer nooit alleen aan een zaak, dat doe je altijd samen met een collega. Samen maken jullie afspraken over hoe jullie de zaak gaan behandelen. Gemiddeld genomen ben je, naast het spreekuur, ongeveer vier of vijf uur per week bezig met het behartigen van de belangen van je cliënt. Uiteindelijk ben je dus per week ongeveer zes uur bezig met werken voor de Wetswinkel.

  Wij willen benadrukken dat je als medewerker van de Wetswinkel de belangen behartigt van jouw cliënt. Dit betekent dat wij verwachten dat jij de belangen van de cliënt boven die van jezelf stelt. Werken bij de Wetswinkel is goed te combineren met je studie, maar wij stellen de belangen van onze cliënten altijd voorop. Een goede planning kan voorkomen dat je in tijdnood komt!