Advocaat inschakelen

toga2Wanneer u voor de rechter moet verschijnen of zelf een juridische procedure wilt starten, moet u soms een advocaat inschakelen. Een advocaat is iemand die de bevoegdheid heeft om juridische procedures te voeren bij de rechtbank. Als u verplicht bent om een advocaat in te schakelen, kan Wetswinkel Landgraaf u helaas niet bijstaan in de procedure. Wij zullen u in dat geval doorverwijzen naar een gespecialiseerde advocaat in uw nabije omgeving.

Subsidie
Voor de diensten van een advocaat moet u betalen. Een advocaat is niet goedkoop, maar de mogelijkheid bestaat dat u recht heeft op subsidie voor een advocaat. Dat wordt ook wel toevoeging of gesubsidieerde rechtsbijstand genoemd. Indien u recht heeft op een dergelijke subsidie, betaalt u de advocaat eenmalig een eigen bijdrage. De hoogte van de eigen bijdrage wordt bepaald aan de hand van uw inkomen en vermogen. Een overzicht van de eigen bijdrages kunt u terugvinden op de website van de Raad voor Rechtsbijstand.

Niet alle advocaten werken op basis van gesubsidieerde rechtsbijstand of toevoeging. Vraag dat altijd eerst na, voordat u met de advocaat in zee gaat. Als u eenmaal een advocaat hebt gevonden, hoeft u de subsidie niet zelf aan te vragen bij de Raad voor Rechtsbijstand. Uw advocaat zal de subsidie voor u aanvragen.

 1. Wanneer heeft u een advocaat nodig?

  Zoals gezegd, bent u soms verplicht om een advocaat te nemen. In andere gevallen kan het verstandig zijn om een advocaat in te schakelen:

   • In familierechtzaken (bijvoorbeeld een echtscheiding) of civiele procedures bij de rechtbank, het Gerechtshof en de Hoge Raad bent u verplicht om een advocaat te nemen. Voor procedures bij de kantonrechter heeft u geen advocaat nodig;
   • Bij ingewikkelde juridische kwesties is het verstandig om een advocaat in te schakelen. Wetswinkel Landgraaf kan u soms ook bijstaan in die procedure, maar wij bezitten niet altijd de vereiste specifieke kennis.

  Meer informatie over wat een advocaat doet, kunt u terugvinden op de website van de Nederlandse Orde van Advocaten.

 2. Hoe duur is een advocaat?

  Er bestaan grote verschillen in de uurtarieven van advocaten. Doe daarom altijd eerst grondig onderzoek voordat u een advocaat inschakelt. Een advocaat mag zelf beslissen welke financiële afspraken hij met u maakt. Vraag uw advocaat daarom tijdens het eerste gesprek om een schatting van de kosten te geven. Een advocaat berekent voor zijn diensten meestal een tarief per uur (let op inclusief of exclusief btw). Meer informatie over hoe een advocaat zijn uurtarief berekent, vindt u op de website van de Nederlandse Orde van Advocaten.

  Als u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand, de toevoeging, dan betaalt u eenmalig een eigen bijdrage aan de advocaat. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van uw inkomen en vermogen.

  Daarnaast kunt u ook nog in aanmerking komen voor bijzondere bijstand. Dat is een aanvullende subsidie die u van de gemeente ontvangt. Zo kunt u bijvoorbeeld € 53,- korting krijgen op uw eenmalige eigen bijdrage aan de advocaat op toevoeging. Daarnaast kunt u de griffierechten en gemaakte reiskosten vergoed krijgen. Ga voor meer informatie over bijzondere bijstand bij juridische procedures langs bij uw gemeente.

 3. Hoe komt u aan een advocaat?

  Wetswinkel Landgraaf kan gericht verwijzen naar een gespecialiseerde advocaat in uw nabije omgeving. Mocht u een advocaat willen inschakelen, breng dan een bezoek aan ons inloopspreekuur voor meer informatie. U kunt daarentegen ook zelf een advocaat zoeken.

  Op de website van de Nederlandse Orde van Advocaten vindt u alle advocaten die in Nederland staan ingeschreven.